[Hierboven kan u overal op klikken om door te gaan naar de site. Hieronder twee voorbeelden als inleiding]

Bovenstaande graaf is op het eerste zicht een vereenvodugide voorstelling met enkel de temperatuur als conditie. Maar als je in de analytische gerichte graaf op de link van het proces uitsneeuwen(nimbostratus,comulonimbus) klikt, krijg je een veel preciesere uitleg over de verschillende soorten koude neerslag, hun vorming en voorkomen

Attribution:
Auteur: Daniel Verhoeven, Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0
Disclaimer:
1) Deze voorbeelden van analytische gerichte grafen dienen enkel ter illustratie van de mogelijkheden van het concept. De verklarende teksten zijn ontleend aan de Wikipedia. Het concept is in feite maar echt werkbaar als er een interdisciplinair team is, dat werkt aan en waakt over de consistentie, volledigheid en precisie van de causale verbanden en de achterliggende verklaringen. De definities die in een didactische omgeving minimaal moeten bijgevoegd worden, om te verduidelijken wat toestand is, wat en proces, en wat ze inhouden onbreken volledig. Deze beperking brengt ook mee dat er sommige links in de grafen naar tekst en uitleg ontbreken en slechts hier en daar verwezen wordt naar empirisch bewijs door waarnemingen en metingen.

2) Het concept van analytisch gerichte grafen is een combinatie van ‘Causal Maps’, ‘Why–because analysis’, ‘Directed acyclic graph’ en ‘Directed cyclic graph’ beschreven in ‘Cycle (graph theory)’. Analytisch gerichte grafen worden in dit concept gebruikt als een soort wiskunde zonder getallen. De causale verbanden die ermee weergegeven worden moeten vertrekken van empirisch bewezen wetenschappelijke feiten. De grafen op zich zijn geen bewijs maar een tool om wetenschappelijk aangenomen bewijzen voor te stellen.
motore di ricerca per la malattie