KnoopPunt: Media Activism
Media-activisme was een beetje mijn persoonlijk stokpaardje. Het samenvallen van 2 dingen heeft bij mij het idee voor KnoopPunt doen rijpen. 1) Toevallig was ik uitgenodigd voor een congres in Berlijn over alternatieve communicatie in 1989... daar leerde ik o.a. Gert van Velzen kennen en later de ganse Hactic scene in Nederland. 2) Ik was hier in Gent (klein stadje) zowat de Chomsky specialist (eenoog in het land der blinden). Ik had al een aantal artikelen over hem geschreven in het tijdschrift Perspectief en kende zijn werk: 'Manufacturing Consent' een vlammende MAAR gefundeerde kritiek op de media. Guy Debord kende ik al van vroeger. Zo, als je het een aan het ander knoopt, krijg je een electronische media-activist.Ik had een site met links naar Le monde Diplomatique, sites in verband met 'investigative journalism... De idee toen was ook: Laat de mensen zelf schrijven over wat ze meemaken, geen filters. Bij de journaille hadden we weinig aanhangers, enkel Dirk Barrez (VRT-journalist) was een trouw lid van KnoopUnt.
Onderzoekjournalisten daarentegen zoals Ernst Gulcher van IPIS Research of Gerbrand Nootens van het Bolivia Centrum waren goede klanten. Zij leverden ook informatie aan die dan weer verspreid werd. Ernst Gulcher trok zelfs naar Sarajevo in 1993 en bracht van daaruit rechtstreeks verslag uit over de zijn vredesmissie aldaar.
Maar eigenaardig genoeg hadden enkele grote NGO's het ook niet zo begrepen op dat concept van informatieverspreiding door de direct betrokkenen. Zij molken KnoopPunt uit met de informatie die wij verspreidden uit het Zuiden, maar het bleef eenrichtingsverkeer, zij wilden zich niet in het publiek debat mengen. Gelukkig is dat ondertussen ten goed aan het veranderen. Maar als je Dirk Barrez hoort, ze profileren zich nog veel te weinig, hun communicatie-strategie is nog altijd meer improvisatie dan wat anders.
Wat mij wel positief stemt is dat de geschiedenis zich herpakt heeft. Kritische jongeren maken opnieuw intensief gebruik van het Internet om hun visie op de wereld te verspreiden via Blogs. Blogs zijn veel gebruikersvriendelijk dan de 'nieuwsgroepen' die KnoopPunt destijds in aanbieding had. Spijtig verdwijnt met de Blogs soms wel een aspect, de discussie. In nieuwsgroepen werd je tegengesproken als je met onzin kwam aandraven, via een Blog kan je tegenwoordig alle onzin kwijt die je wenst, zonder dat iemand je tegenspreekt. Maar er zijn ook schitterende Blogs met veel info en met discussie. Nu ja in onze tijd waren ook een hoop nieuwsgroepen waar het niveau niet uitsteeg boven wat je rond twaalven aan een cafétoog hoort.